Jak ułożyć smaczną i skuteczną dietę?

XXI wiek jest szczególnym okresem, w którym to wiele słyszy się na temat chorób cywilizacyjnych takich jak: nadwaga, otyłość, nadciśnienie czy cukrzyca. Jest to wszystko niestety zasługą nadmiaru spożywanych kalorii w ciągu dnia, które pochodzą najczęściej z mocno przetworzonej żywności. To właśnie dieta ma pierwszorzędne znaczenie w kontekście zachowania zdrowia. Jak więc ułożyć dobrą dietę, która będzie nam służyć?

Dlaczego tyjemy?

W pierwszej kolejności należy zdać sobie sprawę dlaczego tak naprawdę tyjemy. Jest to spowodowane zbyt dużym spożyciem kalorii- czyli energii w ciągu dnia. Problem stanowi jednak to, że ta energia nie jest wykorzystywana na aktywności, a większość czasu spędzamy niestety biernie. Sprawia to, że nadwyżka kaloryczna, której nie wykorzystamy odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. To zaś prowadzi już do wyżej wymienionych chorób przewlekłych. Najlepszym więc sposobem jest ograniczenie spożycia kalorii poprzez ich kontrolowanie i liczenie. To podstawa jeśli mówimy o rozsądnie przeprowadzanej diecie, która wbrew pozorom nie musi całkowicie ograniczać produktów przetworzonych, a jedynie je ograniczać.

Płynne kalorie- największy wróg

Jednym z największych problemów jest nadmierne spożycie słodzonych napoi, nektarów oraz soków. Ilość cukrów oraz kaloryczność takich napojów jest naprawdę olbrzymia. Dlatego też najrozsądniejszych wyborem jest ich całkowite usunięcie z diety. Tutaj warto wybierać przede wszystkim wodę, herbatę czy kawę.

Co jeść w ciągu dnia?

Istotnym pytaniem, z którym ma problem znaczna większość jest- co jeść w ciągu dnia i o której spożywać posiłki? W ciągu dnia warto wybierać głównie produkty nieprzetworzone, wysoko odżywcze, w których skumulowane są witaminy oraz minerały. Do codziennego jadłospisu wskazane jest wprowadzić między innymi: ziemniaki, kasze, pełnoziarniste makarony oraz ryże, ciemne pieczywo, owsiankę. Są to produkty zasobne w niezbędne składniki odżywcze, a błonnik w nich zawarte będzie wspierać nasze jelita i cały układ trawienny. Zapominać nie można również o warzywach, ani owocach, które powinny być dodawane do każdego posiłku.

Jeśli chodzi o dostarczanie białek to tutaj warto korzystać z chudego, jak i tłustego mięsa, jajek, ryb oraz nabiału. Podkreślić należy, że białko musi znajdować się w każdym posiłku w miarę możliwości jak największej ilości. Jest to podyktowane faktem, że jest to najbardziej sycący makroskładnik niezbędny również do prawidłowego funkcjonowania i budowy masy mięśniowej.

Kwestia tłuszczy jest już dość sprawą indywidualną. Jednakże i tutaj warto postawić na jakość. Dobrym wyborem jest więc olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy, siemię lniane czy pestki dyni.

Jeśli zaś chodzi o ilość spożywanych posiłków oraz ich czas jest to już sprawą całkowicie indywidualną. Podkreślić należy jedynie, że ilość posiłków oraz ich godziny spożycia nie mają znaczenia pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej. Zwracać uwagę należy jedynie na bilans energetyczny w ciągu dnia. Uproszczając, należy kontrolować ilość spożywanych kalorii.

Samo zapotrzebowanie kaloryczne można wyliczyć przy pomocy kalkulatorów dostępnych w internecie. Pamiętać należy, że nie są to dokładne wyliczenia, a jedynie przybliżone wartości. Każdy organizm jest inny, a spożycie kalorii zależy głównie od wysiłku w ciągu dnia. Należy więc obserwować swój organizm, regularnie się ważyć oraz wyciągać wnioski.

Reasumując, stosowanie się do wyżej wymienionych wskazówek pozwoli sukcesywnie pozbywać się nadmiaru tkanki tłuszczowej.